marți, 12 aprilie 2011

Cate ceva despre economii

(...) "Multi oameni aflati in primii treizeci de ani ai vietii se enerveaza cand cineva le vorbeste despre economii. Pe urma, se enerveaza chiar mai tare constatand ca tot ceea ce domnii Harpagon spuneau inainte este adevarat. Una dintre cele mai neplacute adevaruri este acela ca teribil de enervantele zicale despre banutii economisiti se dovedesc in cele din urma adevarate. 
Nu te sfatuim sa economisesti pentru vreun motiv care are de-a face cu binele sau cu morala, ci pentru ca, pe masura ce trece timpul, a-ti cheltui banii proprii devine mai incitant (...). 

Aproape toate femeile se nasc cu credinta ca un barbat le va lua in casatorie si le va intretine sau, in cel mai rau caz, ca o ruda va muri si le va lasa o avere. (...) Totusi, daca sotul sperat nu apare si nici rudele nu au fost suficient de cuviincioase incat sa raposeze si sa-ti lase o mostenire, se instaleaza in cele din urma convingerea oribila ca a pune ceva deoparte pentru zile negre nu este o idee chiar atat de rea. Si cum vremea trece, zilele negre par din ce in ce mai mult ceva inevitabil, deloc imaginar.

La douazeci de ani, pe de alta parte, ne inchipuiam ca dorintele ni se imputineaza odata cu trecerea timpului. Dar la o varsta matura, de pilda pe la vreo patruzeci de ani, aceasta se dovedeste doar o inchipuire. Acum nu numai ca iti plac parfumurile scumpe mai mult ca niciodata, dar au devenit chiar o obisnuinta. Deja stii mai multe despre hainele bune, despre mancarurile exotice, despre orasele din strainatate si despre lux, iar gusturile tale sunt evident mai scumpe. (Nici nu ne mai gandim cat de scumpe vor fi la optzeci de ani). Doamna care a economisit la inceputul vietii este o norocoasa. Norocoasa, mai degraba decat inteleapta, deoarece economiile sunt intotdeauna o problema de circumstante.(...)

Nu sunt pentru tine schemele tentante de tipul "cum sa te imbogatesti peste noapte", vandute de tineri convingatori. Nu sunt pentru tine nici tipurile moderate de speculatii bursiere cu care te ispitesc verii si vechii prieteni de familie. Pentru tine exista numai depozitele bancare, fondurile de pensii si alte investitii sigure, care dau rezultate in decursul unor ani de munca serioasa si tenace, fara a te transforma intr-o femeie bogata, dar oferindu-ti in cele din urma siguranta. 

Odata ce ai semnat o hartie prin care te angajezi sa versi bani intr-un cont bancar sau intr-un fond de pensii, inseamna ca este pe calea cea buna si de acum incolo trebuie sa platesti - asa cum este de altfel normal. Trebuie sa achiti rata la intervale fixe sau sa risti sa pierzi cel putin o parte din ceea ce ai strans deja, asa ca platesti stiind ca o faci pentru ca, peste vreo treizeci de ani, cand cineva iti va pomeni despre azilul de batrani, sa-l poti trimite undeva foarte departe.

Dar cum ramane, te intrebi probabil, cu toti acei oameni care au economisit toata viata si totusi si-au pierdut banii? Stim si noi despre falimentul bancilor, dar tot credem ca stravechiul sistem este unul mai sigur decat tot ce s-a inventat dupa aceea. Daca iti pui banii la banca, ai sanse de cel putin zece la unu sa-i gasesti tot acolo cand vei fi economisit destul ca sa te gandesti la o investitie. Daca ii cheltuiesti insa, sansele se reduc la zero.(...)
La nivel elementar, nici chiar persoana cea mai de incredere nu este la fel de sigura ca o institutie bancara solida si binecunoscuta, Unchiul Henri o fi el cinstea intruchipata, dar cum anii trec si peste el, poate fi depasit de vremuri sau chiar putin ramolit, iar una ca asta nu i se poate intampla in mod cert unei banci sau unei firme de asigurari. Discuta cu cumnatii si cu vechii avocati ai familiei sau cu prietenii, daca simti nevoia, dar cel putin vorbeste cu mai multi dintre ei. (...) Faptul ca respectivul nu a dat niciodata lovitura in afaceri nu conteaza deloc. (...)

Cand vine vorba despre a pune deoparte niste bani, probabil cea mai sigura cale este alcatuirea unui buget, oricat de plictisitor ar parea asta (si chiar este, ca sa fim sinceri). Nu un buget strict, fireste, in care sa treci fiece timbru cumparat, ci o metoda flexibila, gratie careia iti vei pute aloca mai eficient veniturile. (...)
Indiferent insa de modul in care iti alcatuiesti bugetul, ai grija sa prevezi o rubrica marcata ferm "Economii". Aceasta nu trebuie sa fie aceeasi cu cea in care treci cheltuielile cu dentistul si altele asemenea. (...)
Se poate ca rubrica despre care vorbim sa ti se para de prisos, dar in acest caz poti oricand sa optezi in contul ei pentru o rochie de seara sau o excursie in Insulele Bermude."

fragmente din "Singura si nu regret" - Marjorie Hillis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Melodia ta de suflet

Joc

Stiri